3 lecții despre viață și bani din Etiopia
- Ciprian Vătășescu
- Mar 31, 2024
- 5 min read
În perioada 9-24 februarie, am avut ocazia să merg împreună cu câțiva membri ai bisericii din care fac parte în Ziway, Etiopia, pentru a ajuta la renovarea unei biserici dintr-un sat numit Galo-Rape.
A fost prima mea experiență în Africa, iar drumul de la aeroportul din Addis-Abeba în Ziway m-a introdus în aceasta noua lume despre care nu știam mare lucru. Regulile lor de circulație sunt simple: ai grijă să nu (te) lovești de cei din jurul tău și ai grijă la cei care nu au grijă pe unde merg. Atât.
Benzile sunt doar niște linii desenate pe asfalt (doar pe unele porțiuni de drum care este asfaltat), dar eu cred că au prăpădit varul degeaba...oricum nu ține seama nimeni de benzi. Pe ce bandă te-ai încadra dacă ai merge pe drumul din imaginea de mai jos? 😂
În Etiopia nu se folosesc semnalizările, nu e obligatoriu să porți centura de siguranță, iar în sensul giratoriu nu are prioritate neapărat cel care a intrat în sens, față de cel care urmează să intre.
Asta a fost prima impresie din Etiopia, a doua țară ca mărime după populație din Africa (după Nigeria). Este o lume complet diferită de lumea pe care o experimentăm noi în Europa.
Moneda locală este birrul. Daca vrei să îți faci o idee de cursul valutar, în comparație cu leul românesc sau cu lira britanică, situația se prezintă cam așa:
1 birr = 1.4 pence = 8.1 bani
Discrepanța dintre capitală (Addis-Abeba) și restul țării este foarte mare. Capitala seamănă într-o oarecare măsură cu o capitală din zona europeană, însă în majoritatea orașelor și satelor din Etiopia situația economică este foarte dificilă.
Inflația în Etiopia a fost de 28% în anul 2023. Asta înseamnă că pentru aceleași lucruri pe care le puteai cumpăra în anul 2022 cu 1,000 de birr din Etiopia, trebuie să plătești 1,280 de birr un an mai târziu.
Știai că dacă ai £14,000 ești milionar în birr? Dar să fii milionar în birr nu e mare afacere. Pentru a-ți cumpăra o mașină decentă (an de fabricație: 2004) cu 7 locuri în Etiopia ai nevoie de aproximativ 3.8 milioane de birr. Asta înseamnă aproximativ £51,000.
Costurile materialelor pentru renovarea bisericii din Galo-Rape au fost de asemenea foarte ridicate. Apa pe care o foloseam pentru construcții era adusă de niște măgăruși care o cărau pe o distanță destul de lungă. Meseriași nu prea găsești acolo, iar atunci când găsești, sunt foarte scumpi (cererea este foarte mare, dar oferta este mică).
Nu se găsesc foarte multe locuri de muncă și oamenii sunt foarte prost plătiți pentru munca pe care o prestează. De exemplu, un tânăr care lucrează ca paznic la școală, este plătit cu un salariu lunar de 2,500 de birr, adică aproximativ £36.
Chiria pe care o plătește în fiecare lună pentru casa unde locuiește este de 1,500 de birr, echivalentul a £21,5. Nu doar materialele de construcție sunt foarte scumpe, ci și toate celelalte cheltuieli pentru nevoile de bază sunt foarte mari raportate la veniturile etiopienilor.
Iată câteva lecții despre viață și bani din Etiopia pe care aș dori să le împărtășesc și cu tine:
1. Prima lecție de viață a fost să învăț ce înseamnă să fiu recunoscător chiar și atunci când cred că am primit puțin, mai puțin decât au primit cei din jurul meu sau mai puțin decât cred eu că merit.
Este probabil unul din lucrurile cele mai importante pe care le-am învățat acolo.
Depinde cu cine te compari. Dacă te uiți mereu la cel care are mai mult decât tine, ți se pare că ești foarte sărac. Dacă te compari cu un etiopian, probabil vei realiza cât de bogat ești.
Am învățat să fiu recunoscător pentru că sunt în viață, având în vedere faptul că am trecut și printr-o peripeție. Iar după o asemenea experiență, am învățat să mă bucur de lucrurile "banale" pe care nu le consideram întotdeauna motive de bucurie.
De exemplu: răsăritul soarelui, un mic dejun împreună cu familia, securitatea de care avem parte în Anglia sau în România (știu că Dumnezeu este cel care ne păzește și ne ocrotește mereu, dar omenește vorbind), patul confortabil în care mă pot odihni în fiecare noapte, și lista poate continua la nesfârșit.
2. Apoi, am primit o lecție despre generozitate.
În timp ce lucram la modernizarea construcției din Galo-Rape, am fost serviți cu pită și cafea de către o doamnă care ținea în spate un copil micuț care era legat de gâtul ei cu o bucată de material asemănătoare unui cearceaf.
Am citit și poate am citat de multe din memorie versetul din 2 Corinteni 8:2 "În mijlocul multelor necazuri prin care au trecut, bucuria lor peste măsură de mare și sărăcia lor lucie au dat naștere la un belșug de dărnicie din partea lor." , dar eu am văzut aplicația acestui verset. Și o poți vedea și tu aici:

3. O ultimă lecție pe care am învățat-o a fost că "sărăcia" mea este de fapt bogăția lor.
Înainte să merg în Africa, credeam că familia noastră este o familie din clasa mijlocie. Nu suntem nici foarte săraci, dar nici foarte bogați. Consideram asta pentru că mă comparam cu cei din Vest.
Din punct de vedere material, eu consider că bogățiile vin tot de la Dumnezeu, iar după experiența din Etiopia, cred că familia noastră este extrem de bogată. De fapt, cred că suntem una dintre cele mai bogate familii de pe fața pământului (chiar dacă probabil nu o să fim menționați niciodată în revista Forbes).
Bogat ești atunci când ești mulțumit cu ce ai. Când nu îți trebuie mai mult. Creștinii etiopieni au foarte multe lipsuri din punct de vedere material. Și când spun asta, nu mă refer la faptul că au telefon Xiami, în loc de iPhone sau Samsung. Când spun că au multe lipsuri, mă refer la nevoile de bază: apă, hrană, adăpost.
Cu toate acestea, când se strâng la biserică, îl laudă pe Dumnezeu din toată inima. Atașez aici un mic videoclip cu un fragment dintr-o cântare de la biserica din Galo-Rape:
Asta dacă ne referim strict la bogăție din punct de vedere material. Dar bogăția înseamnă mai mult decât un număr lung într-un cont bancar, mai mult decât mașini luxoase, case scumpe sau orice altceva care se poate cumpăra cu bani.
Bogăția adevărată este Isus Hristos. Dacă-l am pe El, am tot; iar dacă nu-l am pe El, n-am nimic. "Căci cunoașteți harul Domnului nostru Isus Hristos. El, măcar că era bogat, S-a făcut sărac pentru voi, pentru ca, prin sărăcia Lui, voi să vă îmbogățiți."
2 Corinteni 8:9
Cred că o astfel de experiență este benefică pentru orice creștin. Îți schimbă perspectiva asupra vieții. N-ai cum să te întorci și să fii la fel. Africa m-a învățat o lecție de generozitate, de bucurie, de recunoștință și a stârnit în mine și mai mult dorința de a-i ajuta pe cei care sunt lipsiți de posibilități.
Dacă ai oportunitatea să mergi în Africa, este un mare câștig. Este ceva să vezi cum stau lucrurile în poze, dar să trăiești printre ei este cu totul altceva. Africa este continentul contrastelor:
păduri ecuatoriale, dar și pustiuri foarte întinse
cel mai lung fluviu din lume (Nil), dar și cel mai cel mai mare deșert (Sahara)
bogăție în resurse naturale, dar cei mai mulți oameni săraci din lume
Chiar dacă nu ai oportunitatea să mergi fizic în Africa, poți ajuta susținând în rugăciune misionarii și familiile lor de acolo. În această privință, aș dori să susțineți în rugăciune familia Iacob (Marius & Ruth, împreună cu copiii lor: Patrick, Elliot și Christa) și familia Bîrte (Marius & Luiza, împreună cu copiii lor: Adonis și Agnes).🙏
De asemenea, o să fac în perioada următoare o campanie de strângere de fonduri pentru construcția unei școli creștine în Ziway, proiect coordonat de către familiile misionarilor menționate mai sus împreună cu biserica Assemblies of God din Etiopia. Iar dacă Dumnezeu îți pune pe inimă, te rog să donezi cu bucurie (chiar dacă este o sumă pe care tu o consideri mică). 🙂
Îți mulțumesc anticipat pentru susținerea ta în rugăciune și pentru eventualele donații.
Dumnezeu să te binecuvânteze!😁
Comments