3 pași simpli pentru a face primul BUGET
- Ciprian Vătășescu
- Dec 29, 2022
- 2 min read
Updated: Jan 1, 2023

“Căci cine dintre voi, dacă vrea să zidească un turn, nu stă mai întâi să-și facă socoteala cheltuielilor, ca să vadă daca are cu ce să-l termine?”
Luca 14:28
În acel context, Domnul Isus le vorbea noroadelor despre costul pe care trebuie să-l plătească cineva pentru a deveni ucenicul Lui. El se folosește de acest exemplu cu un om care vrea să-și zidească un turn.
Acest om avea un obiectiv bine definit: să-și zidească un turn. Dacă nu ai un obiectiv clar pentru banii tăi, e posibil ca ei să se ducă foarte repede și să te întrebi la final de lună: „Oare unde s-a dus?” sau „Pe ce i-am cheltuit și luna asta?”
Această întrebare retorică adresată poporului prezintă cea mai bună definiție a BUGETULUI: să-și facă socoteala cheltuielilor (CHELTUIELI) ca să vadă dacă are cu ce să-l termine (VENITURI).
Primul lucru pe care trebuie să-l faci când vine vorba de administrarea finanțelor personale este să-ți faci un buget. Ce nu măsori nu poate fi îmbunătățit.
Dacă vrei să rămâi cu bani la final de lună în loc de lună la final de bani, trebuie să urmărești cum se mișcă banii prin mâinile tale; să știi foarte clar de unde vin banii și încotro se duc.
Iată 3 pași simplii pentru întocmirea BUGETULUI:
1. Urmărește toate sursele de venit
Folosește un carnețel, un excel sau o aplicație cu o interfață prietenoasă în care să ții evidența tuturor surselor tale/ ale familiei de venit (salarii, bonusuri, bursă socială, bursă de merit, alocație copii, dividende, chirii încasate, afaceri, dobânzi, etc.)
Dacă ai doar o sursă de venit (salariu), ești precum o barză care stă într-un picior. Tot ce clădești deasupra se dărâmă atunci când venitul dispare. De aceea, este important să creezi mai multe surse de venit.
O să vorbesc în detaliu despre acest subiect într-un articol viitor. Momentan, doar aruncă o privire asupra veniturilor tale. Înmulțește toate veniturile tale lunare cu 12. Câți bani ai câștigat în ultimul an? E o sumă frumușică, nu-i așa? Unde s-au dus?
2. Urmărește toate cheltuielile
Le poți împărți astfel:
a) Cheltuieli fixe: rata la bancă, chiria, împrumuturi bancare, credite de nevoi personale, abonamente la telefon, internet, asigurarea la mașină etc.
b) Cheltuieli variable: hrană, utilități, transport, electronice și electrocasnice, biciclete, cameră foto, etc.
Sau pe categorii:
- Gospodărie (chiria/rata, impozit, utilități, etc.)
- Transport (abonament autobuz/metrou sau mașină personală).
- Hrană + produsele de igienă personală
- Donații - Economii - Investiții
Pot fi și alte categorii de cheltuieli; eu am dat doar câteva exemple aici. Oricum le-ai categorisi, calculează totul pe 12 luni de zile. În acest fel, îți poți face o idee cam cât te costă fiecare categorie într-un an de zile. Probabil vei mai ajusta unele cheltuieli după ce faci asta.
3. Urmărește diferența dintre VENITURI și CHELTUIELI.
Dacă VENITURI minus CHELTUIELI egal NEGATIV, ai două opțiuni: fie mărești veniturile, fie reduci cheltuielile.
După ce ai făcut ajustările necesare și începi să rămâi cu ceva bani la final de lună, este un moment potrivit ca să începi să economisești pentru FONDUL DE URGENȚĂ și FONDUL DE SIGURANȚĂ.
Sper că îți sunt de folos aceste informații :)
Ciao
Comments