top of page

Banca centrală


A photo with a central bank


CE ESTE BANCA CENTRALĂ?


Conform Investopedia, banca centrală este instituția financiară care deține controlul asupra producției și distribuției de bani și credit pentru o țară sau un grup de națiuni. În economiile moderne, banca centrală este de obicei responsabilă de formularea politicii monetare și de reglementarea băncilor membre.


Imaginează-ți că o țară este ca o familie mare, iar banca centrală este ca un manager financiar foarte inteligent și de încredere al acestei familii. Rolul băncii centrale este să se asigure că totul merge bine în economia țării, adică să aibă grijă de banii tuturor și să facă regulile pentru băncile comerciale.



CE FACE BANCA CENTRALĂ?


  1. Tipărește Bani: Banca centrală are un tipar magic care face bani! Nu chiar magic, dar este singura care poate crea bani noi. Când țara are nevoie de mai mulți bani, banca centrală îi tipărește și îi distribuie în economie.

  2. Reglează Inflația: Inflația înseamnă că prețurile lucrurilor cresc. Banca centrală trebuie să se asigure că inflația nu este prea mare sau prea mică. Dacă inflația este prea mare, banii noștri valorează mai puțin. Dacă este prea mică, înseamnă că economia nu crește suficient. E ca și cum ar trebui să păstreze temperatura perfectă într-o cameră, nici prea cald, nici prea rece.

  3. Stabilește Ratele Dobânzilor: Atunci când împrumutăm bani de la bănci, plătim o sumă suplimentară numită dobândă. Banca centrală decide cât de mare sau cât de mică este această dobândă. Dacă rata dobânzii este mică, oamenii și companiile sunt încurajați să împrumute și să cheltuie mai mult. Dacă rata dobânzii este mare, ei vor economisi mai mult și vor împrumuta mai puțin.

  4. Supraveghează Băncile Comerciale: Băncile comerciale sunt acele bănci de unde oamenii își iau împrumuturi sau își deschid conturi de economii. Banca centrală se asigură că aceste bănci funcționează corect și sunt de încredere.



O INCURSIUNE ÎN ISTORIA BĂNCII CENTRALE


Primele prototipuri ale băncilor centrale moderne așa cum le cunoaștem noi astăzi au fost Banca Națională a Olandei în 1609, iar la sfârșitul secolului 17 au fost înființate Banca Angliei și Banca Suediei.


Alte bănci centrale notabile care au apărut timpuriu au fost Banca Franței a lui Napoleon și Reichsbank din Germania. Ambele bănci au fost înființate pentru a finanța operațiuni militare extrem de costisitoare.


Statele Unite ale Americii au experimentat o serie de crize financiar-bancare în anii 1873, 1884, 1893 și 1907 înainte de a se înființa Banca Federală (Federal Reserve) care a stabilizat activitatea financiară și operațiunile bancare.


Banca centrală din România este Banca Națională a României (BNR). Aceasta are două mari funcții: la nivel macroeconomic, să reglementeze inflația și stabilitatea prețurilor, iar la nivel microeconomic, să acționeze ca soluție de avarie în cazul în care băncile comerciale au probleme.


BNR stabilește cerințele pentru industria bancară, cum ar fi cantitatea rezervelor de numerar pe care băncile trebuie să le păstreze față de depozitele lor.


O bancă comercială este un loc unde oamenii și companiile își pot păstra banii, pot împrumuta bani sau pot beneficia de alte servicii financiare. De exemplu, poți merge la o bancă comercială pentru a-ți deschide un cont, a economisi bani, a primi un împrumut pentru a cumpăra o mașină sau a folosi un card de credit. Este un fel de magazin pentru bani și servicii financiare.


Între 1870 și 1914, când monedele mondiale au fost legate de standardul aur, menținerea stabilității prețurilor a fost mult mai ușoară, deoarece cantitatea de aur disponibilă era limitată. 


În consecință, expansiunea monetară nu a putut avea loc pur și simplu dintr-o decizie politică de a tipări mai mulți bani, astfel încât inflația a fost mai ușor de controlat. La acea vreme, banca centrală era responsabilă în primul rând pentru menținerea convertibilității aurului în monedă; a emis bilete pe baza rezervelor de aur ale unei țări.


Rolul băncii centrale a crescut în importanță în ultimul secol. Pentru a asigura stabilitatea monedei unei țări, banca centrală ar trebui să fie reglementatorul și autoritatea în sistemele bancare și monetare.


Băncile centrale contemporane sunt deținute de guvern, dar sunt separate de ministerul sau departamentul de finanțe al țării respective. Deși banca centrală este frecvent numită "banca guvernului" deoarece se ocupă de cumpărarea și vânzarea de obligațiuni guvernamentale și alte instrumente, deciziile politice nu ar trebui să influențeze operațiunile acesteia.


Desigur, natura relației dintre banca centrală și regimul aflat la putere variază de la o țară la alta și continuă să evolueze în timp.



DE CE ESTE IMPORTANTĂ?


Banca centrală este importantă pentru că ea ajută la menținerea stabilității economiei. Dacă economia ar fi un autobuz, banca centrală ar fi șoferul care conduce cu atenție și în siguranță, asigurându-se că toți pasagerii (adică noi) ajungem la destinație în siguranță.


EXEMPLU SIMPLU


Să ne imaginăm că în orașul nostru există doar o bancă centrală și o bancă comercială. Banca centrală decide să tipărească bani noi și îi dă băncii comerciale. Banca comercială folosește acești bani pentru a da împrumuturi oamenilor care vor să își cumpere case sau să înceapă afaceri. Astfel, oamenii cheltuie mai mult, companiile cresc și economia devine mai puternică.


Însă, dacă sunt prea mulți bani în circulație, prețurile lucrurilor încep să crească (inflația). Atunci, banca centrală trebuie să ia măsuri pentru a reduce numărul de bani, poate prin creșterea ratelor dobânzilor, astfel încât oamenii să economisească mai mult și să cheltuie mai puțin.



CONCLUZIE


Banca centrală este ca un super-erou al economiei, având grijă să tipărească banii potriviți, să mențină prețurile stabile și să asigure că băncile comerciale funcționează corect. De cum, când vei auzi despre banca centrală, vei ști că este foarte importantă pentru ca economia să funcționeze bine și pentru ca toți să avem o viață mai bună.


Sper că acest articol te-a ajutat să înțelegi ce este și cum funcționează banca centrală.



Surse:






Comentarios


Ești și tu un fiu risipitor, dar vrei să devii un bun administrator?
Vino în comunitatea "Biblia și Banii" abonându-te la newsletter

Felicitări! Acum ești și tu parte a comunității "Biblia și Banii" . Vei primi o notificare pe email de fiecare dată când adaug conținut nou pe site și nu numai. În plus, vei beneficia de resurse exclusiv dedicate abonaților. Mulțumesc pentru încrederea acordată!

  • Facebook Black Round
bottom of page