top of page

Ce înseamnă să fii un bun administrator? (2)

Updated: Mar 7, 2024



Așa cum ți-am promis, am revenit cu a doua parte a articolului intitulat: "Ce înseamnă să fii un bun administrator?" .


Dacă nu ai citit prima parte a acestui articol, o poți face acum accesând acest link:



Cuprins:


4. Ține legătura cu Proprietarul.

5. Este recunoscător chiar dacă a primit un singur talant și își dă toată silința ca să-l gestioneze bine și să-l multiplice.

6. Este credincios cu toată suma încredințată, nu doar cu un procent (de exemplu 10%).


4. Un bun administrator ține legătura cu Proprietarul.


Un administrator bun și credincios ține legătura constant cu Proprietarul. De asemenea, îl ține la curent cu oportunitățile de investiții și riscurile asociate, urmând ca Proprietarul să-și dea "semnătura" dacă este de acord ca să meargă mai departe cu investiția respectivă.


Te invit la un moment de introspecție:


Ce crezi că va spune Dumnezeu dacă acum ți-ar cere socoteală de isprăvnicia ta?

Ar fi mulțumit? Te-ar lăuda pentru că ieși în fiecare lună pe plus? Sau dimpotrivă?


Ai vorbit vreodată cu Dumnezeu despre tema asta sau nu face parte din "lista ta"?


Dacă nu îți ajung banii până la finalul lunii, dai vina pe Proprietar pentru că ai primit un singur talant? În cazul acesta, cred că e vorba (de cele mai multe ori) de gestionare deficitară a banilor.


Păstrează legatura cu Dumnezeu în fiecare zi și asigură-te că știi ce își dorește să faci cu talanții peste care te-a pus administrator. Roagă-te înainte de a lua o decizie financiară.


În mod deosebit, dacă este vorba de o decizie majoră, de exemplu dacă vrei să cumperi ceva care costă peste o anumită sumă (aici suma poate varia, dar putem folosi un procent ca ghid: să zicem orice sumă care este mai mare sau egală cu 5% din veniturile tale lunare).


De exemplu, dacă încasezi lunar venituri de 1,000 de euro, roagă-te înainte de orice decizie financiară care trece de 50 de euro. Roagă-te înainte de a investi o sumă considerabilă într-o anumită companie. Roagă-te înainte de a dona o sumă mare.


Indiferent de situație, ai nevoie de călăuzirea lui Dumnezeu pentru a gestiona finanțele în conformitate cu planul Său. Sau crezi că te poți descurca și singur?😁


5. Un bun administrator este recunoscător chiar dacă a primit un singur talant și își dă toată silința ca să-l gestioneze bine și să-l multiplice.


În înțelepciunea Sa, Proprietarul dă talanți fiecăruia după puterea lui. Fii recunoscător pentru ce ai primit! Dacă vrei mai mulți bani și nu ai, nu-ți face griji. Știe Stăpânul ce face...atât poți duce momentan. Fii credincios cu ce ai. 😊


E greu să te uiți în jur la rudele tale sau la prietenii tăi și să observi că ei au primit mai mult decât ai primit tu. În astfel de momente poate zici: "Doamne, dar vreau și eu 2 talanți sau 5. De ce mi-ai dat doar 1 talant? Ce pot să fac cu el? Abia am ca să trăiesc de azi pe mâine."


Am fost recent în Etiopia pentru 2 săptămâni. A fost o experiență unică. Am întâlnit oameni zâmbitori care dorm în niște căsuțe din chirpici, nu au hrană suficientă, nu au apă potabilă îndeajuns și nu au muuuulte din nevoile de bază.


Dar cu toate acestea, emană bucurie. Sunt plini de fericire, se bucură de fiecare clipă, iar atunci când se închină lui Dumnezeu prin muzică sau rugăciune sunt foarte implicați. Am învățat multe de la ei.


Sărăcia are o altă definiție în Africa. Și bogăția la fel. Nu e totul despre bani. Să fii bogat poate însemna și să ai libertate de exprimare, să ai acces la educație, să iubești și să fii iubit de Dumnezeu, să ai o familie care să te iubească necondiționat, șamd.


Cam așa am văzut eu că arată generozitatea la cote maxime în Galo-Rape, Etiopia:


"În mijlocul multelor necazuri prin care au trecut, bucuria lor peste măsură de mare și sărăcia lor lucie au dat naștere la un belșug de dărnicie din partea lor."

2 Corinteni 8:2


Eu nu știu dacă doamna din poza de mai sus a mâncat ceva în ziua respectivă, nu știu dacă a băut apă, nu știu dacă a avut lapte ca să hrănească bebelușul, dar ceea ce știu e că îmi va rămâne mereu în memorie imaginea aceasta.


Din puținul ei, ne-a adus pită și cafea nouă, celor care lucram la renovarea bisericii din care ea face parte. Cred că ce am experimentat acolo este similar cu relatarea despre Ilie și văduva din Sarepta Sidonului, iar generozitatea acestei persoane va fi răsplătită cu siguranță.


Așadar, nu este despre cât ai primit, ci este despre ce faci cu ceea ce ai primit.


Proprietarul nu-ți va cere socoteală dacă nu produci 5 talanți dintr-un talant pe care ți l-a dat El, ci îți va cere socoteală de bunătatea și credincioșia ta în administrarea acelui singur talant pe care l-ai primit. Câștigul e proporțional cu suma investită.


Am discutat cu mai mulți creștini și am observat că mulți dintre ei cred că investițiile sunt o metodă prin care te poți îmbogăți peste noapte, însă investițiile despre care eu vorbesc sunt de fapt o metodă prin care îți poți conserva averea în primul rând. Adică să ții pasul cu inflația.


Apoi, pe termen mediu și lung, investițiile îți pot aduce într-adevăr și profituri considerabile în conformitate cu riscul pe care ești dispus să ți-l asumi. Dacă nu riști, nu câștigi, ci doar îngropi talantul.


Este important să începi să investești cât mai devreme, investind bani puțini (banii de pufarine/covrigi) pentru a-ți pune "pielea în joc". Aceasta va fi o oportunitate foarte bună de a învăța.


Înveți să analizezi produsul financiar (acțiuni, obligațiuni, imobiliare) în care ai investit, înveți despre riscurile pe care le ai investind în produsul respectiv, ai oportunitatea de a învăța despre volatilitatea pieței de capital (cum prețul acțiunilor pe care le-ai cumpărat la o companie nu merge în sus mereu, ci și în jos).


De asemenea, poți învăța despre manipularea din piața de capital, despre cum funcționează economia, despre ciclurile economice, inflație, rate de dobândă și alți indicatori economici. Ești forțat să înveți pentru că ți-ai pus banii pentru care ai muncit din greu în joc.


6. Un bun administrator este credincios cu toată suma încredințată, nu doar cu un procent (ex.10%).


Unii dau zeciuiala sau ceea ce ei numesc "partea Domnului" - adică suma de bani pe care o donează pentru biserica locală, iar restul banilor îi cheltuie după cum îi taie capul. Hmm....Oare o fi bine așa?🤔Eu zic că nu.


Nu poți fi credincios doar cu o parte din banii tăi, iar apoi să folosești restul doar pentru împlinirea dorințelor tale egoiste. Dacă îți dorești să fii un rob bun și credincios, trebuie să fii bun și credincios cu toată suma încredințată.


Indiferent dacă e vorba de o sumă mică sau mare. Aceasta nu are relevanță. Ci ceea ce îmi doresc eu este ca la final, Stăpânul să îmi spună: "Bine rob bun și credincios." Bunătatea și credincioșia nu au de-a face cu numărul talanților pe care i-a primit administratorul, ci cu caracterul acestuia.


Din tot ce ai primit, Dumnezeu are o parte în primul rând. Apoi restul nu e doar partea ta. E și partea ta, dar e și partea săracului, orfanului, văduvei, etc. Arată credincioșie față de Dumnezeu și bunătate față de cei din jur! 😁


Billy Graham spunea: "Dacă o persoană își clarifică fără echivoc atitudinea faţă de bani, această acţiune va avea efect pozitiv asupra tuturor celorlalte domenii ale vieţii sale."


Mă rog ca Domnul să ne ajute pe fiecare din noi să fim buni administratori ai talanților pe care i-am primit! 🙂🤗

 


Comments


Ești și tu un fiu risipitor, dar vrei să devii un bun administrator?
Vino în comunitatea "Biblia și Banii" abonându-te la newsletter

Felicitări! Acum ești și tu parte a comunității "Biblia și Banii" . Vei primi o notificare pe email de fiecare dată când adaug conținut nou pe site și nu numai. În plus, vei beneficia de resurse exclusiv dedicate abonaților. Mulțumesc pentru încrederea acordată!

  • Facebook Black Round
bottom of page