top of page

Ce este și cum analizezi un broker de investiții?

Updated: Jul 27, 2024


Broker de investiții discutând cu un client

CE ESTE UN BROKER?


Dacă vrei să cumperi un kilogram de roșii de la piață, pur și simplu te duci la piață, oferi prețul cerut pentru un kilogram de roșii și primești cantitatea respectivă din produsul pe care l-ai cumpărat.


Însă atunci când vine vorba de investiții pe piața de capital, nu e la fel. Nu te poți duce direct la compania "X" și să spui: "Am $500 și aș dori să cumpăr 5 acțiuni la compania "X" (prețul unei acțiuni fiind de $100). Se poate?"


Nu, nu se poate. Ai nevoie de un intermediar care facilitează această tranzacție, iar acesta se numește broker. Trebuie să îți deschizi un cont de investiții la o firmă de brokeraj autorizată.


Să presupunem că îți faci bugetul lunar constant, ai economisit o sumă suficientă pentru fondul de urgență și fondul de siguranță și ți-au mai rămas $1,000 pe care dorești să îi investești pe bursă.


Primul pas este să depui cei $1,000 în contul tău cash de la brokerul la care ți-ai deschis un cont. Ulterior, poți folosi integral sau parțial această sumă pentru a tranzacționa instrumente financiare cum ar fi acțiuni, obligațiuni, fonduri mutuale sau ETF-uri.


Apoi, să spunem că ai analizat mai multe companii și ai găsit una în care îți dorești să investești. Presupunem de asemenea că prețul acțiunii aceste companii la acest moment este de $100.


Pentru a cumpăra 5 acțiuni la compania "X", este nevoie să plasezi un ordin de cumpărare la brokerul tău prin care îi transmiți acestuia că dorești să cumperi 5 acțiuni la compania "X" la prețul de $100 per acțiune.


Atunci când un alt investitor va dori să vândă 5 acțiuni la compania "X" la prețul de $100 per acțiune și va plasa un ordin de vânzare, cererea și oferta se întâlnesc și brokerul finalizează tranzacția.


Astfel, cei $500 vor fi transferați către cel care ți-a vândut acțiunile, iar tu vei primi în schimbul acestei sume 5 acțiuni la compania "X". Vei rămâne astfel cu $500 în contul cash la broker și cu 5 acțiuni la compania "X".



CUM ANALIZEZI UN BROKER DE INVESTIȚII?


Verifică toate comisioanele și taxele brokerul. Unele pot fi evidente, altele mai ascunse (precum este în contractul cu banca acel asterisc care te trimite la o notă cu scrisul minuscul). Dar din punctul meu de vedere, nu acesta este cel mai important aspect. Degeaba are comisioane mici, dacă nu oferă siguranță.


În opinia mea, cel mai important aspect atunci când vine vorba de alegerea brokerului prin care vrei să investești este siguranța/securitatea. Asigură-te că este reglementat de o autoritate competentă.


Apoi, dacă ești un investitor pe termen lung (cel puțin 10-15 ani), îți dorești ca brokerul pe care îl folosești să aibă un serviciu de relații cu clienții foarte bun. Aceasta te va ajuta atunci când vei întâmpina eventuale probleme.


Caută recenzii despre brokerul respectiv. Nu o să găsești niciun broker de care sunt toți clienții mulțumiți, dar poți găsi unul care nu are probleme majore. Dacă mai mulți oameni se plâng pe un anumit motiv, sunt șanse mare ca acea problemă să fie reală și s-ar putea să îți dorești colaborarea cu un alt broker.


Unii brokeri au setat o sumă minimă necesară pentru a deschide un cont, așa că acesta este un alt aspect de care trebuie să ții cont pentru a se potrivi situației tale financiare.


Riscul cel mai mare la care te expui atunci când începi colaborarea cu un broker de investiții este ca acesta să dea faliment. De aceea, este important să înțelegi ce se întâmplă în cazul acesta.


O măsură de precauție este să te asiguri că banii sunt ținuți în conturi segregate. Aceasta înseamnă că banii pe care tu îi depui în contul brokerului sunt separați de conturile brokerului pe care acesta le folosește pentru a-și plăti furnizorii și angajații.


Platforma de tranzacționare este un aspect important pentru că aici este panoul tău de control. De aici setezi ordinele de vânzare și cumpărare a diferitelor instrumente financiare. Poți testa diferite platforme utilizând conturi demo. Un cont demo este un cont la broker, dar în care nu folosești bani reali.


Trebuie ca brokerul pe care îl alegi să aibă instrumentele financiare în care tu dorești să investești (de exemplu ETF-uri, acțiuni, obligațiuni, șamd.)


De asemenea, un alt aspect foarte important este ca brokerul să suporte transferul de poziții. Ce înseamnă asta? Să presupunem că la un momentat dat găsești o opțiune de transfer către un alt broker mai bun cu beneficii mai bune pentru tine.


Dacă brokerul în care tu ai toate investițiile nu suportă transferul de poziții, ești blocat toată viața cu acel broker. Singura modalitate ca să te transferi de la un broker la altul este să vinzi acțiunile, obligațiunile, ETF, fondurile mutuale pe care le deții - ceea ce reprezintă un eveniment taxabil (impozit pe profit) - și să le cumperi din nou la noul broker.


Câteva exemple de brokeri buni pe care îi poți folosi sunt Tradeville (România) sau XTB și Interactive Brokers (Internațional). Disclaimer: Acestea nu sunt recomandări. Trebuie să faci propria analiză și să alegi brokerul cel mai potrivit pentru nevoile tale.


Nu am pretenția ca acesta să fie un articol complet despre ce este un broker de investiții și cum îl poți analiza, însă cred că am cuprins cele mai importante aspecte din acest subiect. Dacă am omis ceva, îmi cer iertare.


Cam atât pentru astăzi. Mulțumesc că ai citit acest articol. Sper că îți este/va fi folositor! :)




Comentarios


Ești și tu un fiu risipitor, dar vrei să devii un bun administrator?
Vino în comunitatea "Biblia și Banii" abonându-te la newsletter

Felicitări! Acum ești și tu parte a comunității "Biblia și Banii" . Vei primi o notificare pe email de fiecare dată când adaug conținut nou pe site și nu numai. În plus, vei beneficia de resurse exclusiv dedicate abonaților. Mulțumesc pentru încrederea acordată!

  • Facebook Black Round
bottom of page