De ce vrei să înmulțești banii prin investiții?
- Ciprian Vătășescu
- Aug 7, 2024
- 5 min read

Sursa: freepik.com
Recent am realizat un sondaj pe grupul de facebook "Biblia și Banii" despre ce subiecte ar dori membri grupului să discutăm mai des în cadrul blogului cu același nume, iar 50% din respondenți au ales varianta "investiții".
Apropo de grupul nostru de facebook, dacă încă nu ești membru, te invit să devii pentru a primi multe materiale despre o perspectivă biblică asupra banilor. Alătură-te grupului aici: "Biblia și Banii"
Ca să pornim de la o bază comună, cred că ar trebui mai întâi să definim ce înseamnă investițiile. Dacă i-aș întreba pe cei care au ales această variantă, aproape sigur aș afla o multitudine de răspunsuri.
Conform DEX: INVESTÍȚIE, investiții, s. f. 1. Plasare de capitaluri în întreprinderi industriale, agricole, comerciale etc., cu scopul obținerii de profituri.
În cuvinte mai simple: să plasezi banii în active financiare (imobiliare, afaceri, acțiuni, obligațiuni, fonduri de investiții, etc.) cu scopul de a obține profit (prin vânzarea la un preț mai mare) sau venit pasiv (de exemplu prin închirierea unui imobil sau prin dividendele primite).
Însă o definiție mai bună cred că este cea oferită de Benjamin Graham în cartea sa, "Investitorul inteligent": O investiție este cea care, în urma unei analize serioase, promite returnarea capitalului investit (adică să nu pierzi banii pe care i-ai investit) și un profit corespunzător. Operațiunile care nu îndeplinesc aceste criterii sunt speculative.
Investițiile nu sunt o joacă, cum cred unii. Dacă vrei să "joci" la bursă, e același lucru cu a juca la loto, pariuri sportive, etc. Dacă vrei să investești, trebuie să depui un efort pentru a înțelege cum funcționează lucrurile.
Noi, aici, dorim să îți aducem articole interesante care să contribuie la creșterea nivelul tău de educație financiară dintr-o perspectivă biblică ca să poți investi în cunoștință de cauză.
Iată 7 întrebări care te pot ghida înainte de a investi banii într-un activ financiar:
1. Cunoști activul financiar în care dorești să investești?
De exemplu, dacă dorești să investești într-un imobil pe care să-l închiriezi ulterior, ai cunoștințe în acest domeniu? Ai vorbit cu agenți imobiliari? Înțelegi cum funcționează piața imobiliară?
Sau dacă vrei să investești într-o companie individuală "A". Cunoști în ce industrie activează compania? Care sunt competitorii ei? Cu ce ce se diferențiază față de competiție? Ce produse sau servicii oferă? De ce compania "A" și nu compania "B"? Care sunt punctele forte ale companiei?
2. Care este orizontul de timp pentru care dorești să investești?
O lună, 1 an, 5 ani, 10 ani, o altă perioadă de timp? În general, cu cât este mai lungă perioada pe care dorești să investești, cu atât riscul se diminuează.
3. Ce profit dorești să obții?
Ești mulțumit cu 8% pe an medie anualizată? Vrei mai mult? Te mulțumești cu mai puțin?
4. Care sunt activele financiare care îți pot aduce acest profit?
Imobiliarele, acțiunile, ETF-uri, titluri de stat, altele?
5. Care este profilul tău de risc?
Sunt disponibile multe chestionare online pentru a determina care este profilul tău de risc, însă acestea sunt teoretice. Am completat și eu astfel de chestionare înainte de a investi primii bani.
În opinia mea însă, cred că profilul de risc adevărat îl afli atunci când începi să investești efectiv și vezi cum prețul instrumentelor financiare în care ți-ai pus banii crește sau scade. Atunci vezi ce emoții te încearcă.
Unii au un apetit mai ridicat pentru risc, iar alții sunt mai precauți. Important este să investești în ceea ce este potrivit pentru tine.
6. Care sunt instrumentele financiare potrivite cu profilul tău de risc?
Din nou, e vorba de educație financiară. Ceea ce încercăm să facem și noi aici pe blog. Avem articole despre investițiile în titluri de stat FIDELIS (https://www.bibliasibanii.com/post/titlurile-de-stat-fidelis sau TEZAUR (https://www.bibliasibanii.com/post/po%C8%9Bi-investi-cu-1-leu-titlurile-de-stat-tezaur) fonduri mutuale (https://www.bibliasibanii.com/post/fonduri-mutuale) imobiliare (https://www.bibliasibanii.com/post/investi%C8%9Bii-imobiliare) și vor urma și alte articole despre investiții în ETF-uri sau acțiuni individuale.
7. Ai un plan de investiții?
Un plan care să cuprindă răspunsurile la întrebările anterioare.
Abia acum vine întrebarea de 3 puncte: De ce ești interesat de investiții? De ce vrei să obții mai mulți bani (profit) din investiții? Știi, așa fac copiii ca să înțeleagă lumea înconjurătoare. Pun întrebări. De ce? Dar de ce așa? De ce nu altfel? În acest fel, prin repetarea întrebării "de ce", ei ajung la rădăcina lucrurilor.
Și pentru adulți, ar trebui să fie la fel. Numai că, o dată cu înaintarea în vârstă, avem impresia că le știm pe toate și nu mai avem nevoie să ne punem întrebări în legătură cu lucrurile pe care le facem sau nu le facem. Nu, nu mai întrebăm care e motivația din spate... De ce fac ceea ce fac? De ce nu fac ceea ce nu fac?
La fel este și în investiții. Instrumentele financiare sunt aceleași pentru toată lumea (creștin sau ateu, bogat sau sărac, tânăr sau bătrân, etc.). Poți pierde sau câștiga bani investind în ele. Dar care este motivația ta intrinsecă? Vrei să faci asta pentru a te îmbogăți sau pentru că dorești să vrei să fii un bun administrator al resurselor financiare?
Expresia "a juca la bursa" este foarte populară. Ca și cum ai juca la "păcănele", pariuri sportive sau alba-neagra. O chestiune de noroc. Investim și noi, și vedem ce iese. Sperăm să iasă bine, să ieșim pe plus. Dacă se poate cât mai repede cu putință. Sperăm.
Și unii chiar joacă la bursa. Ei chiar cred că bursa este un joc de noroc, cum sunt multe altele și speră să se îmbogățească peste noapte, să ia lozul norocos. Aceștia doar aud de la prieteni sau rude că poți câștiga o grămadă de bani dacă investești în Amazon, Google, Facebook sau alte companii prezente pe piața de capital.
Dar cei care fac astfel de "recomandări de investitii" de obicei nu au nici măcar un bagaj minim de cunoștinte în domeniul financiar, poate nu cunosc nici măcar domeniul în care activează compania respectivă (doar au văzut ceva pe net sau la TV), nu știu ce competitori are compania, nu știu să citească și să înțeleagă un raport financiar.
Nu știu ce e aia inflație, politică monetară, dobândă, etc., dar au auzit ei că cineva a făcut o grămadă de bani investind în compania respectivă. Dar performanțele trecute nu garantează câștiguri viitoare.
Să investești la bursa e ceva total diferit. Dacă vrei să o faci "ca la carte", așa cum ar trebui făcute investițiile. În primul rând, trebuie sa te asiguri ca pleci dintr-o poziție buna: fără datorii de consum (excepție credit ipotecar), fond de urgență, fond de siguranță.
Apoi, trebuie să ai cunoștințe de bază din domeniul economic-financiar și să răspunzi la cele 7 întrebări menționate mai sus.
După toate astea, mai ești interesat să investești? Ești dispus să aloci timp pentru a te educa din punct de vedere financiar și pentru a face investiții profitabile sau vrei să îți ofer niște "ponturi" de investiții ca să-ți dublezi banii într-un an de zile?
Dacă te interesează a doua variantă, nu ești în locul potrivit. Dacă, în schimb, vrei să te educi din punct de vedere financiar, ca să înveți cum să investești, atunci ești acolo unde trebuie să fii, în special pentru că abordăm acest subiect dintr-o perspectivă biblică.
Acum, la final, te las cu această întrebare la care să meditezi și să îți dai un răspuns sincer înaintea lui Dumnezeu, nu înaintea oamenilor:
Care este motivația ta atunci când vine vorba de investiții?
Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol reprezintă opinia personală a autorului și nu sunt, nici nu trebuie considerate sfaturi financiare de a cumpăra / vinde titlurile de stat FIDELIS sau orice alt instrument financiar. Fiecare persoană este responsabilă pentru deciziile pe care le ia privind banii săi.
SURSE:
Comments