top of page

Dumnezeu vs Mamona

Updated: Apr 17, 2024


A solider with a Bible in his hand

"Fiecare decizie financiară este (și) o decizie spirituală." Larry Burket


Ce părere ai despre această afirmație? Crezi că este un pic forțată sau total deplasată? Eu consider că este adevărată și o să încerc să argumentez această opinie în rândurile care urmează.


"Nimeni nu poate sluji la doi stăpâni. Căci sau va urî pe unul și va iubi pe celălalt; sau va ține la unul și va nesocoti pe celălalt: Nu puteți sluji lui Dumnezeu și lui Mamona."

Matei 6:24


Te-ai gândit că mentalitatea și practicile tale legate de bani pot fi păgâne (chiar dacă tu ești creștin și slujitor devotat lui Dumnezeu)? Știi că acțiunile tale legate de bani sunt influențate fie de Mamona, fie de Dumnezeu? Este o luptă spirituală în spatele banilor. Dumnezeu vs Mamona.


E ca și cum ai încerca să slujești și lui Dumnezeu, și lui Mamona. Dar Biblia spune că acest lucru nu este posibil. Nu se poate. Punct.


Nu furi "ca-n codru", dar poate:

  • Nu plătești toate taxele

  • Risipești toți banii pe care îi primești ca salariu sau din alte surse de venit

  • Te îndatorezi până peste cap

  • Nu ești cinstit atunci când depui declarația unică

  • Îți dorești să te îmbogățești peste noapte

  • Te îngrijorezi cu privire la bani și la posesiunile materiale

  • Agonisești bani numai pentru tine și nevoile tale

  • Nu ești recunoscător pentru ceea ce ai primit și lista poate continua...


La prima vedere ți se pare că unele lucruri sunt exagerate, dar știi ce zice Dumnezeu despre lucrurile acestea? Știi care este perspectiva lui Dumnezeu?


Poate fi o diferență colosală între ceea ce zice Dumnezeu despre bani și posesiuni materiale și credințele referitoare la bani ale creștinilor și practicile acestora. Acțiunile tale financiare reflectă credința ta în Dumnezeu? Este credința ta integrată în domeniul financiar din viața ta?


Articolul acesta are ca scop să te încurajeze să îmbrățișezi perspectiva lui Dumnezeu cu privire la finanțe. Să recunoști că nu îți este naturală, familiară, dar să îți dorești să o cunoști și să o aplici în viața ta de zi cu zi.


Percepția ne influențează sentimentele pe care le avem despre un anumit lucru, iar mai apoi sentimentele/emoțiile ne determină acțiunile ulterioare. Aplicând aceasta la domeniul financiar, felul în care gândești despre bani, avuție, sărăcie, posesiuni materiale determină felul în care acționezi cu privire la toate acestea.


Ce crezi despre bani determină emoțiile pe care le simți atunci când câștigi sau cheltui banii, iar emoțiile ulterior îți determină acțiunile legate de bani. O să încerc să ilustrez asta prin câteva exemple:


Să zicem că Ion este un creștin care crede că bogații sunt oameni răi și că nu ai cum să fii un om plăcut lui Dumnezeu și bogat în același timp. El își alege o carieră în domeniul securității cibernetice și tocmai a fost promovat, salariul său crescând considerabil.


Pentru că el crede că toți bogații sunt răi, atunci când primește mărirea de salariu intervine emoția / sentimentul de vinovăție. Așadar, el va cheltui și va dona toți banii crezând că în acest fel îi este plăcut lui Dumnezeu.


Pe de altă parte, Vasile este un om născut din nou care crede că Dumnezeu este Cel care înalță sau coboră pe unul sau pe altul și că binecuvântările materiale vin tot din partea lui Dumnezeu. Vasile a studiat Scriptura și a înțeles mesajul versetului din 1 Timotei 6:17:

"Îndeamnă pe bogații veacului acestuia să nu se îngâmfe și să nu-și pună nădejdea în niște bogății nestatornice, ci în Dumnezeu, care ne dă toate lucrurile din belșug ca să ne bucurăm de ele."


Știe că:

  • își poate lua partea lui din veniturile sale bucurându-se de creșterea pe care Dumnezeu a dat-o.

  • poate dărui cu generozitate celor aflați în nevoie.


La fel ca Ion, Vasile a fost promovat și primește o mărire de salariu. El decide să acționeze în conformitate cu credințele sale în legătură cu acest aspect.


În primul rând, el este recunoscător lui Dumnezeu pentru promovarea obținută. Apoi, Vasile va cheltui banii (în concordanță cu mentalitatea sa despre bani) și va dona o sumă mare de bani.


Pespectivă diferită -> Emoții diferite -> Acțiunile diferite. Chiar și în situația în care acțiunile sunt identice (De ex. Ion donează 100 de lei, Vasile donează 100 de lei), motivul pentru care aceștia dăruiesc poate fi total diferit.


"Și credința este o încredere neclintită în lucrurile nădăjduite, o puternică încredințare despre lucrurile care nu se văd. Pentru că, prin aceasta, cei din vechime au căpătat o bună mărturie."

Evrei 11:1


"Credința vine în urma auzirii, iar auzirea vine prin Cuvântul lui Dumnezeu."

Romani 10:17


Dacă vrei să ai o perspectivă corectă asupra banilor sau asupra bunurilor materiale, trebuie să te adâncești în Cuvântul lui Dumnezeu și să îmbrățișezi perspectiva lui Dumnezeu.


Acesta este unul din scopurile principale ale acestui blog, motiv pentru care se numește "Biblia și Banii". Informații cu privire la practicile financiare (acțiuni) sunt foarte multe și se găsesc ușor (bineînțeles că orice informație trebuie filtrată).


Iată 3 pași ca să ajungi de la o pespectivă greșită la una corectă (de la Mamona la Dumnezeu):


Primul pas este să recunoști că perpectiva pe care o ai nu este cea corectă.


Asta înseamnă să recunoști că nu te-ai raportat corect la bani până acum și că ai abordat o perspectivă pe care ai învățat-o încă din copilărie de la părinții tăi, de la prieteni, colegi, profesori și alți oameni cu care ai intrat în contact + experiența ta personală.


Dar poate nu ai pus niciodată la îndoială că ar putea fi ceva greșit în abordarea aceasta. Poate nu ai confruntat-o niciodată cu ce spune Scriptura. Dar azi este momentul să fii deschis înaintea lui Dumnezeu cu privire la acest subiect.


Cred că fiecare dintre noi avem o perspectivă greșită (într-o măsură mai mică sau mai mare) legată de bani pentru că mentalitatea noastră despre bani a fost influențată de persoanele din jurul nostru, dar și de experiența proprie.


În opinia mea, majoritatea creștinilor au o părere distorsionată asupra finanțelor. Această perpectivă este greșită deoarece nu este aliniată cu ceea ce Dumnezeu ne spune în Biblie despre acest subiect.


Unii consideră că nu e un subiect important, alții cred că se pricep destul de bine la gestionarea banii și câțiva cred că au nevoie să stea în lumina Scripturii, să se roage cu privirea la asta pentru a vedea lucrurile exact așa cum le vede Dumnezeu.


Al doilea pas este să cunoști perspectiva lui Dumnezeu.


"Slujitorul omului lui Dumnezeu s-a sculat dis-de-dimineață și a ieșit. Și iată că o oaste înconjura cetatea cu cai și care. Și slujitorul a zis omului lui Dumnezeu: „Ah, domnul meu, cum vom face?” El a răspuns: „Nu te teme, căci mai mulți sunt cei cu noi decât cei cu ei.” Elisei s-a rugat și a zis: „Doamne, deschide-i ochii să vadă!” Și Domnul a deschis ochii slujitorului, care a văzut muntele plin de cai și de care de foc împrejurul lui Elisei."

2 Împărați 6:15-17


Perspectiva adevărată nu neagă realitatea. Slujitorul omului lui Dumnezeu a văzut că cetatea în care locuiau era înconjurată cu cai și care. Situația era cât se poate de reală, pericolul era iminent. Și a pus întrebarea: Cum vom face? Cu alte cuvinte: ce putem face în situația asta disperată? Cum putem scăpa cu viață?



A solider reading the Bible


Iar răspunsul lui Elisei a fost: Nu te teme, căci mai mulți sunt cei cu noi decât cei cu ei. Asta este ceea ce vede credința. Credința vede dincolo de ceea ce se vede cu ochii fizici. Credința îl vede pe Dumnezeu la lucru. La fel este și pe plan financiar.


Al treilea (și ultimul) pas este să îmbrățișezi perpsectiva lui Dumnezeu.


Perspectiva corectă este aceea în care Dumnezeu este Proprietarul tuturor lucrurilor, iar noi suntem doar administrator. Ale Lui sunt cerurile, pământul, țara, aurul și argintul, viețuitoarele pământului, chiar și noi nu suntem ai noștri, ci ai lui Dumnezeu.


Dintre toate lucrurile la care putem renunța și mărturisi că sunt ale lui Dumnezeu, cred că cel mai dificil este atunci când vine vorba de bani. Aceștia au proprietatea de a se lipi foarte ușor de inima noastră.


Din această cauză avem acest mare război spiritual între Dumnezeu și Mamona. Nu putem sluji la doi stăpâni. Fie Îl iubim pe Dumnezeu și căutăm să vedem care este perspectiva corectă asupra banilor, fie alegem alternativa.


La nivel declarativ cred că și tu (ca oricare alt creștin) spui: Eu Îl iubesc pe Dumnezeu și Îl slujesc numai pe El. Dar dacă stai sincer înaintea Lui și te cercetezi, cred că vei realiza că Dumnezeu mai are mult de lucru cu privire la latura financiară din viața ta.


Să îți dau un exemplu. Dacă crezi că Dumnezeu este adevăratul Proprietar al tuturor banilor tăi și posesiunilor tale materiale, viața ta reflectă lucrul ăsta? Te raportezi la bani ca să cum ar fi ai lui Dumnezeu iar tu ești doar administrator sau crezi că ai câștigat banii cu sudoarea frunții tale, deci înseamnă că sunt ai tăi. Dacă nu munceai din greu, nu picau bani din cer, nu? 😁


În realitatea, din perspectiva lui Dumnezeu, altfel se văd lucrurile: El poate da mană din cer poporului Său, El trimite corbii să-l hrănească pe Ilie, El înmulțește pâinea și peștii, etc.


Sper că acest articol să îți deschidă apetitul după perspectiva lui Dumnezeu cu privire la bani și posesiuni materiale.



A solider is praying


Surse:


freepik.com , vizitat 13/04/2024/

Comments


Ești și tu un fiu risipitor, dar vrei să devii un bun administrator?
Vino în comunitatea "Biblia și Banii" abonându-te la newsletter

Felicitări! Acum ești și tu parte a comunității "Biblia și Banii" . Vei primi o notificare pe email de fiecare dată când adaug conținut nou pe site și nu numai. În plus, vei beneficia de resurse exclusiv dedicate abonaților. Mulțumesc pentru încrederea acordată!

  • Facebook Black Round
bottom of page