Educație financiară biblică - introducere
- Nov 23, 2022
- 4 min read
Updated: Dec 31, 2022

Salut!
Bine ai venit! :)
În acest prim articol voi prezenta succint răspunsurile următoarelor întrebări:
- Ce este și cine are nevoie de educație financiară?
- Cum definesc eu educația financiară biblică și cele 3 premise care stau la baza ei?
Ce este și cine are nevoie de educație financiară?
Educația financiară este instruirea în ceea ce privește câștigarea, cheltuirea și administrarea banilor. Eu sunt pasionat de acest subiect și îmi doresc să împărtășesc și cu tine cunoștiințele pe care le-am acumulat și pe care le-am aplicat văzând rezultate excelente.
Educația financiară biblică este cea care are la bază Biblia și principiile regăsite în ea cu privire la finanțe.
Eu cred că tu ai nevoie de ea din cel putin 3 motive:
1. E un subiect despre care nu prea s-a vorbit acasă, la școală sau în biserică, dar în fiecare zi petreci timp într-o relație cu banii: câștigi, cheltui, economisești, dăruiești. Și Biblia are multe de zis în legătură cu asta.
2. Vrei să îți îndeplinești obiectivele și pentru asta ai nevoie de bani, deci vrei să înveți cum să câștigi mai mult, să cheltuiesti mai puțin sau să investești banii pentru a produce și mai mulți bani. Adică să pui talanții pe care i-ai primit în negoț.
3. Banii sunt o resursă extrem de importantă sau o unealtă pe care o poți folosi ca să faci mult bine pentru împărăția lui Dumnezeu. Poți folosi banii și posesiunile materiale ca să ajuți la înaintarea Evangheliei.
Pentru toate acestea și nu numai, ai nevoie să te educi din punct de vedere financiar. Fiecare pas mic contează (atât timp cât este în direcția potrivită).
De ce educație financiară biblică?
Pentru că sunt creștin și cred că este important ca și gestionarea finanțelor să fie făcută în concordanță cu principiile biblice.
Observând o lipsă acută de educație financiară în rândul creștinilor, am decis să pornesc acest blog din dorința de a împărtăși din cunoștiințele și experiența mea practică cu alți creștini interesați de acest subiect și să prezint drumul meu de la fiu risipitor la independența financiară.
Am inceput această călătorie la începutul anului 2018 și cred că și tu vei găsi aici resurse utile ce te pot ajuta să devii înțelept în privința câștigării, cheltuirii și administrării banilor.
Chiar dacă din punct de vedere financiar viața ta este un haos, voi încerca prin intermediul acestui blog (și nu numai) să te ajut să devii un mai bun administrator al resurselor tale financiare. Am fost și eu într-un haos financiar, deci știu cum e.
Cele trei premise care pun fundamentul educației financiare biblice:
1) Toate binecuvântările materiale vin de la Dumnezeu. 2) Dumnezeu i-a făcut și pe sărac, și pe bogat. 3) Responsabilitățile noastre: recunoștință + administrarea înțeleaptă a resurselor financiare
1) Biblia începe cu acest verset: “La început Dumnezeu a făcut...” David reiterează acest aspect în Psalmul 24: “Al Domnului este pământul cu tot ce este pe el, lumea și cei ce o locuiesc!”
El este Acela care ne-a binecuvântat cu tot felul de binecuvântări spirituale și materiale. Din mâna Lui primim ce-i aducem (1 Cronici 29:12-14).
2) Bogatul și săracul se întâlnesc. Domnul i-a făcut și pe unul, și pe altul. Așadar, așa este realitatea în care trăim. Cât timp va fi pământul, vor fi săraci și bogați.
Poate și voi ați auzit în copilărie expresii precum: bogații sunt răi, bogații fură, mai bine sărac și credincios, decât bogat și necredincios. Asta nu înseamnă că toți bogații sunt cinsiți, nici nu înseamnă că toți săracii sunt cinstiți.
Atitudinea și locul pe care îl acorzi banilor este ceea ce contează. Cred ca asta ar trebui să fie ordinea corectă: pe primul loc împărăția lui Dumnezeu și apoi ai grijă cum administrezi banii. Eu după principiul ăsta trăiesc. Banii nu sunt răi în sine, felul în care îi câștigi și îi cheltui poate fi rău sau bun.
Dumnezeu i-a creat și pe cei bogați și pe cei săraci. Poți iubi banii și dacă ești sărac. Poți fii lacom de bani și dacă ești sărac. Banii sunt doar un instrument. Îi poți folosi pentru bine sau pentru rău. Și aici intervine a treia premiză.
3) Dacă am ajuns la concluzia că El este cel de care am primit totul, atunci avem două responsabilități:
a) Să fii recunoscător pentru ceea ce ai primit. Și aici lista nu trebuie limitată doar la binecuvântări materiale. Ai crescut într-o familie bună? Ai avut acces gratis la educație? Ai fost sănătos?
Gândește-te la toate astea și mulțumește Celui care a avut grijă de tine până acum. Chiar faptul că poți citi această postare e un har pe care l-ai primit. Cine te-a înzestrat cu (poate) cea mai uimitoare parte a ta, creierul?
Apoi, în legătură cu banii, în pilda talanților ni se spune că Stăpânul le-a încredințat fiecăruia un număr diferit de talanți, “fiecăruia după puterea lui” – adică după abilitatea lui de a administra talanții primiți.
Cel care a primit un singur talant nu a fost dat ca exemplu negativ doar pentru că a primit un singur talant, ci pentru că nu l-a pus în negoț și l-a îngropat.
b) Fii înțelept cu banii pe care i-ai primit. Dacă ai mai mult decât îți trebuie, iată un îndemn pe care îl găsești în 1 Timotei 6:17-19
“Porunceşte-le bogaţilor din veacul de acum să nu se îngâmfe, să nu-şi pună nădejdea în bogăţiile nesigure, ci în Dumnezeu, Care ne oferă din belşug toate lucrurile, ca să ne bucurăm.
Spune-le să facă binele, să fie bogaţi în fapte bune, să fie generoşi, gata să împartă cu alţii, adunându-şi astfel drept comoară o bună temelie pentru viitor, ca să apuce adevărata viaţă.”
Dacă, pe de altă parte, ai primit un singur talant, nu-l îngropa. Ești responsabil de ce faci cu el. Pentru că nu e al tău.
1 Corinteni 4:2 “Încolo, ce se cere de la ispravnici este ca fiecare să fie găsit credincios în lucrul încredinţat lui.” În acel context se referă la ispravnici ai tainelor lui Dumnezeu, dar cred că putem aplica și la lumea materială pentru că tot de la Dumnezeu am primit ce avem.
Cu toții vrem să auzim la final aceleași cuvinte: “Bine, rob bun și credincios, ai fost credincios în puține lucruri, te voi pune peste multe lucruri; intră în bucuria stăpânului tău!”
Îți multumesc pentru timpul acordat (sper că a meritat).
Comentários