top of page

Fraude financiare


hacking attack

Cuprins

  1. Introducere şi context

  2. Detalierea subiectului

  3. Concluzii



Introducere


Trăim într-o eră în care tot mai multe tranzacții sunt efectuate online: facem cumpărături, comunicăm și lucrăm în mediul digital.


Achiziționăm și vindem produse prin intermediul internetului, în timp ce alte metode clasice de tranzacționare, cum ar fi plățile cash sau schimbul de bunuri, sunt în scădere anuală.


În imaginea de mai jos este ilustrată creșterea continuă a comerțului online la nivel global, conform datelor furnizate de eMarketer.


sales per yrs

sursa: eMarketer



Detalierea subiectului


Acest articol are ca scop să aducă la cunoștință posibilele fraude bancare și modalitățile prin care ne putem proteja împotriva acestora.


Potrivit unui sondaj realizat de Departamentul de Investigare a Fraudelor din cadrul KPMG, frauda pare să fie mai des întâlnită în perioadele de recesiune decât în cele de prosperitate.


În timp ce utilizarea platformelor digitale atrage tot mai mult interes, infractorii dezvoltă un interes tot mai mare pentru a folosi această resursă în mod fraudulos.


Potrivit unui raport al ACFE din 2022, organizațiile pierd aproximativ 5% din veniturile anuale din cauza fraudelor, cu pierderi medii per fraudă de aproximativ 1,7 milioane de dolari.


Un videoclip amuzant ilustrează cât de ușor ne divulgăm informațiile sensibile, precum parolele.


Iată câteva strategii pentru a te proteja:


  1. Nu furniza informații personale decât atunci și acolo unde sunt strict necesare și doar entităților/personalului/site-urilor de încredere.

  2. Schimbă periodic parolele tale și evită utilizarea aceleiași parole pe mai multe site-uri.

  3. Utilizează parole complexe și activează autentificarea în doi pași ori de câte ori este posibil.

  4. Fii atent la website-urile suspecte; caută informații despre acestea înainte de a face achiziții.

  5. Verifică dacă website-urile de pe care faci cumpărături sunt securizate.

  6. Asigură-te că antivirusul tău este actualizat în mod regulat.

  7. Nu oferi datele de pe card decât atunci când efectuezi o plată; nu furniza aceste informații atunci când ți se cere doar pentru a primi o sumă de bani.

  8. Dacă primești o veste tragică de la o persoană necunoscută, verifică informația din mai multe surse înainte de a reacționa sub presiune.

  9. Evită să deschizi sau să descarci atașamente din e-mailuri suspecte.



Dacă ai căzut victimă unui atac, este important să acționezi prompt pentru a minimiza pagubele:

  1. Apelează urgent banca pentru a reduce potențialele pierderi. Blochează cardul afectat sau aplicația afectată imediat.

  2. În unele cazuri, poți iniția o procedură de refuz de plată pentru transferul respectiv (dacă acesta a fost efectuat).

  3. Contactează autoritățile pentru a depune o plângere penală și pentru a obține sprijin în investigarea incidentului.


Poți găsi aici câteva dintre metodele obișnuite folosite de către atacatori.


Iată câteva dintre cele mai comune tipuri de atacuri:


  1. Phishing: Este un atac în care se trimit mesaje sau e-mailuri care par să provină de la entități cunoscute, cum ar fi instituții bancare sau alte organizații de încredere. Atacatorii încearcă să convingă destinatarii să furnizeze informații personale, pe care le pot folosi ulterior în scopuri nefaste. Aceste mesaje adesea conțin erori gramaticale, pretind că vin de la o autoritate și au un ton urgent.

  2. Vishing: Este o formă de phishing în care atacatorii încearcă să obțină informații personale în timpul unor convorbiri telefonice. Aceste informații pot include numărul de identificare personală (CNP), numărul cardului bancar, data expirării sau codul de securitate CVV.

  3. Anunțuri false online și aplicații malițioase: Acestea sunt folosite pentru a extrage informații despre cardurile bancare sau date de conectare ale unor site-uri web. Atacatorii le utilizează ulterior în scopuri frauduloase.



money drops


Una dintre cele mai mari fraude financiare este schema Ponzi.


Prima schemă Ponzi inițiată de Charles Ponzi a cauzat pagube financiare semnificative și a avut un impact de lungă durată asupra investitorilor, economiei locale și sistemului financiar în ansamblu.


Suma totală fraudată: Estimările indică faptul că Ponzi a înșelat investitori cu aproximativ 15 milioane de dolari (echivalentul a aproximativ 200 de milioane de dolari în termeni moderni, ajustați la inflație).


Numărul de investitori afectați: Peste 40.000 de investitori au fost atrași de promisiunile lui Ponzi și au suferit pierderi semnificative de bani.


Concluzii


Chiar dacă aspectul securității pare întunecat, trebuie să luăm în considerare și avantajele numeroase pe care această nouă modalitate digitală de interacțiune între oameni ni le-a adus.


În plus, este crucial să ne informăm cât mai bine și să ne protejăm împotriva acestor atacuri - să fim astfel buni administratori.


Resurse:

  1. https://www.amcham.ro/download?file=mediaPool/Fighting%20Fraud%20ROMANIA%20WEB%20Romana_09011731.pdf, vizitat 2 Iunie 2024

  2. https://www.bcr.ro/ro/inteligenta-financiara/sfaturi-financiare/cum-te-feresti-de-fraude, vizitat 2 Iunie 2024

  3. https://www.educatiefinanciara.info/all-project-list/cum-previi-frauda/, vizitat 3 Iunie 2024

  4. https://www.raiffeisen.ro/ro/corporatii/in-sprijinul-dumneavoastra/securitate/cum-identificati-o-frauda.html, vizitat 3 Iunie 2024

  5. https://www.bcr.ro/ro/persoane-fizice/informatii-utile/securitate/cele-mai-frecvente-fraude, vizitat 3 Iunie 2024

  6. https://www.netheos.com/ro/faq/ce-este-verificarea-identitatii/ce-este-frauda-definitie-si-sfaturi, vizitat 4 Iunie 2024

  7. https://aliorbank.ro/Securitate-si-Prevenirea-Fraudelor/Metode-de-frauda.html, vizitat 4 Iunie 2024

  8. https://spiaromania.com/blog/cele-mai-mari-fraude-financiare-din-istorie-1-3/, vizitat 4 Iunie 2024

  9. https://www.emarketer.com/content/worldwide-ecommerce-forecast-2023, vizitat 4 Iunie 2024

Comments


Ești și tu un fiu risipitor, dar vrei să devii un bun administrator?
Vino în comunitatea "Biblia și Banii" abonându-te la newsletter

Felicitări! Acum ești și tu parte a comunității "Biblia și Banii" . Vei primi o notificare pe email de fiecare dată când adaug conținut nou pe site și nu numai. În plus, vei beneficia de resurse exclusiv dedicate abonaților. Mulțumesc pentru încrederea acordată!

  • Facebook Black Round
bottom of page