top of page

Introducere în lumea investițiilor



Ce înseamnă să investești (să pui talanții în negoț)?


Poate ai auzit si tu pe cineva spunând: "Am investit într-o casă" sau "Am investit într-o mașină" șamd. Când spun asta, de obicei ei se referă la faptul că au făcut credit pentru a-și cumpăra o casă pentru locuit. Sau și-au cumpărat o mașină bună. Dar acestea sunt cheltuieli, nu investiții.


Dar oare ce înseamnă să investești?


În opinia mea, o investiție este aceea în care aloci la început bani, timp, cunoștințe și/sau energie cu așteptarea de a avea profit / venit recurent în viitor. Iată câteva exemple ipotetice:


1. Gheorghe își deschide o firmă cu aricole de îmbrăcăminte. Își deschide un magazin în Cluj. Începe să vândă produsele respective și afacerea lui se dezvoltă din ce în ce mai mult.


Pentru că dorește să se extindă și în alte orașe dar nu are suficiente fonduri, Gheorghe caută alți oameni / instituții care au bani și care sunt interesați să investească în compania lui (se listează pe bursa de valori). Prin această acțiune, el vinde o parte din firma lui în schimbul unei sume de bani care îl va ajuta să se extindă (acțiuni).


Mai mulți oameni analizează compania lui o dată ce a devenit listată public și Vasile, după ce a analizat foarte bine situația firmei și decide să îi acorde încredere prin oferirea de capital (adică să cumpere parte din afacerea aceasta în schimbul unei sume de bani - acțiuni).


Cu suma primită, Gheorghe își deschide o nouă locație în București. Vânzările cresc, profitul crește și el, iar ca răsplată, Vasile (investitorul) primește o parte din profit (dividende).



2. Ion a oferit o sumă de bani pentru a cumpăra un apartament / o casă (cu credit sau fără) pe care o oferă spre închiriat, dar apoi aceasta îi va produce un venit recurent (chiria). În același timp, Ion o să câștige pe termen lung și din faptul că acelui imobil îi va crește valoarea.



3. Un alt exemplu este investiția în propria persoană. Aceasta este cea mai sigură și aduce cel mai mare randament pe termen lung. Un curs de specializare, învățarea unei noi aptitudini sau a unei limbi străine, dezvoltarea unui start-up sau acumularea de cunoștințe într-un anumit domeniu - acestea sunt doar câteva exemple de investiție în propria persoană.


Trebuie însă să știi că fiecare investiție are și un risc asociat. Așadar, este important ca atunci când îți calculezi posibilul randament pe care îl va aduce ulterior activul în care investești, să consideri și riscul pe care acesta îl are. (vezi graficul de mai jos).



Se poate observa foarte ușor că randamentul și riscul sunt corelate:

risc mic = profit mic

risc mare = profit mare


O să încerc să scriu în viitor articole în care să vorbesc într-un limbaj cât mai simplu și ușor de înțeles despre aceste instrumente financiare (depozite, obligațiuni, acțiuni, etc.) și anume ce sunt ele și cum funcționează, care sunt avantajele, dezavantajele, dar mai ales care sunt riscurile fiecărui instrument financiar pentru a înțelege în ce dorești să investești.


Se spune că prima regulă în inveștiții este să nu pierzi banii pe care i-ai investit. Iar a doua regulă: nu o uita pe prima.


Există o diferență majoră între o investițe și speculă. Investiția se face în ceva ce înțelegi foarte bine și după ce faci o analiză în detaliu. Specula în schimb e cam așa; mi-a zis vecinu' să bag banii în criptomonede că îi dublez într-o lună de zile, deci fără să am habar ce înseamnă și cum funcționează ecosistemul respectiv, cumpăr niște cripto că poate mă îmbogățesc peste noapte.


"Bogăţia câştigată fără trudă scade, dar ce se strânge încetul cu încetul creşte."

Proverbe 13:11


Investiția pe bursa de valori nu este o joacă. Unii spun: Am jucat la bursă și am pierdut / am câștigat bani. Bursa nu este același lucru cu păcănelele. Bursa este o piață unde se întâlnesc vânzătorii și cumpărătorii de afaceri. Dacă "joci" la bursă, e foarte probabil să pierzi. Dacă investești la bursă, e foarte probabil să câștigi.


La final, câteva recomandări personale înainte de a începe investițiile:

  1. Achită toate datoriile.

  2. Pune deoparte fondul de urgență și fondul de siguranță.

  3. Învață baza despre macro-economie și analizează în detaliu activul în care vrei să investești (depozite bancare, titluri de stat, obligațiuni, acțiuni, fonduri mutuale,imobiliare etc.)

  4. Fă-ți un plan de investiții în conformitate cu profilul tău de risc și cu obiectivele tale personale.







 
 
 

Comentarios


Ești și tu un fiu risipitor, dar vrei să devii un bun administrator?
Vino în comunitatea "Biblia și Banii" abonându-te la newsletter

Felicitări! Acum ești și tu parte a comunității "Biblia și Banii" . Vei primi o notificare pe email de fiecare dată când adaug conținut nou pe site și nu numai. În plus, vei beneficia de resurse exclusiv dedicate abonaților. Mulțumesc pentru încrederea acordată!

  • Facebook Black Round
bottom of page