top of page

Piața de capital și Bursa de valori


O imagine cu un grafic de pe bursa de valori

Unii cititori ai blogului "Biblia și Banii" sunt interesați de subiectul investițiilor. Acesta este vast și complex, însă vom scrie o serie de articole menite să te ajute să înțelegi cum stau lucrurile în acest domeniu.


Piața de capital și bursa de valori sunt două concepte înrudite, dar nu identice. Este important să înțelegem diferențele și asemănările dintre ele pentru a avea o imagine clară asupra modului în care funcționează investițiile financiare.


PIAȚA DE CAPITAL


Piața de capital este un termen general care se referă la toate piețele unde se tranzacționează instrumente financiare, cum ar fi acțiunile și obligațiunile. Aceasta include atât piețele primare, cât și piețele secundare.


Componentele pieței de capital:


  1. Piețele primare: Aici au loc emisiunile inițiale de titluri de valoare, cum ar fi ofertele publice inițiale (IPO-uri). Companiile și guvernele emit noi acțiuni sau obligațiuni pentru a strânge capital.

  2. Piețele secundare: După ce titlurile de valoare sunt emise inițial, ele pot fi cumpărate și vândute între investitori pe piețele secundare. Bursa de valori este un exemplu de piață secundară.

  3. Instrumente financiare: Pe piața de capital se tranzacționează acțiuni, obligațiuni, fonduri mutuale și alte instrumente financiare.

  4. Participanți: Include emitenți de titluri (companii și guverne), investitori (individuali și instituționali) și intermediari (brokeri, bănci de investiții).


BURSA DE VALORI


Bursa de valori este o componentă specifică a pieței de capital, fiind o piață organizată unde se tranzacționează în mod public acțiuni și alte titluri financiare. În cuvine mai simple, este locul în care se întâlnesc vânzătorii și cumpărătorii de acțiuni, obligațiuni sau alte instrumentele financiare.


Caracteristici ale Bursei de Valori:


  1. Tranzacții secundare: Principalul rol al bursei de valori este facilitarea tranzacțiilor secundare. Investitorii pot cumpăra și vinde acțiuni care au fost deja emise.

  2. Reglementare și transparență: Bursele de valori sunt strict reglementate pentru a asigura transparența și corectitudinea tranzacțiilor. Organizațiile de reglementare impun reguli pentru a proteja investitorii și pentru a asigura integritatea pieței.

  3. Indici bursieri: Bursele de valori adesea au indici care urmăresc performanța unui grup de acțiuni, cum ar fi Dow Jones Industrial Average sau S&P 500 (un index care înglobează cele mai mari 500 de companii din SUA după capitalizarea de piață).

  4. Platforme de tranzacționare: Bursele oferă platforme de tranzacționare electronice sau fizice unde se pot efectua tranzacții în timp real.


Pentru companii, bursa de valori este locul în care pot atrage capital. Dacă o companie dorește să finanțeze un proiect major, poate să-și vândă o parte din acțiunile sale la bursă în loc să împrumute bani de la bancă.


Pentru investitori, bursa este locul în care pot investi banii pentru a-i înmulți. Dar pe bursă poți la fel de bine să pierzi bani. Așadar, e important să înțelegi că îți asumi un risc atunci când investești.


Dar, dacă îți faci bine temele, este un risc asumat care poate să îți aducă rezultate foarte bune prin creșterea prețului acțiunilor, oferirea de dividende (parte din profitul obținut de companiile în care ai investit) sau cupoanele de dobândă primite de la obligațiunile pe care le deții.


Atenție! Nu toată lumea care investește la bursă câștigă! Ba chiar foarte mulți investitori pierd bani din diverse motive, cum ar fi:


  • se lasă ușor influențați de știrile economice zilnice, acționând impulsiv și vânzând acțiunile când ar trebui să le cumpere și viceversa.

  • investesc în companii care nu sunt profitabile

  • nu înțeleg companiile în care investesc

  • nu analizează fundamentele companiilor în care investesc

  • nu analizează rapoartele financiare ale companiilor

  • se lasă influențați de prieteni și de rude care le dau sfaturi legate de investiții (cu toate că ei nu au investit nici un franc în viața lor)


Și exemplele pot continua. Ca să câștigi bani la bursă trebuie să faci fix opusul a celor menționate mai sus. 😁


Bursa de valori din România este BVB (Bursa de Valori București) : https://bvb.ro/

Aici poți găsi o listă cu toate companiile listate la BVB: https://www.bvbradar.ro/lista-companiilor/


Sper ca acest articol să îți deschidă apetitul pentru a investi o parte din banii pe care îi câștigi prin muncă cinstită. Nu este important numărul talanților pe care i-ai primit, ci este important ce faci cu ei. Îi îngropi sau îi pui în negoț?


Pentru un creștin, investițiile la bursă (sau orice alt fel de investiții) nu ar trebui să fie o joacă sau o metodă de îmbogățire rapidă, ci un mod prin care dovedește că este un bun administrator al resurselor pe care le-a primit.


Motivația corectă este foarte importantă. Și nu e vorba de ceva general valabil, ci de ceva personal. Răspunde sincer la întrebarea asta înaintea lui Dumnezeu: De ce vrei să îți înmulțești banii prin investiții?


Dacă răspunsul este în concordanță cu voia lui Dumnezeu în viața ta, atunci ai motivația corectă. Dacă nu, cercetează-te înaintea Lui și cere-i să îți dea gândul cel bun.


SURSE:




Comments


Ești și tu un fiu risipitor, dar vrei să devii un bun administrator?
Vino în comunitatea "Biblia și Banii" abonându-te la newsletter

Felicitări! Acum ești și tu parte a comunității "Biblia și Banii" . Vei primi o notificare pe email de fiecare dată când adaug conținut nou pe site și nu numai. În plus, vei beneficia de resurse exclusiv dedicate abonaților. Mulțumesc pentru încrederea acordată!

  • Facebook Black Round
bottom of page