top of page

Poți investi cu 1 leu - Titlurile de stat TEZAUR

Updated: Aug 12, 2023



Titlurile de stat sunt niște instrumente financiare prin care împrumuți statul pentru o perioadă stabilită inițial (de obicei 1,2 sau 3 ani) și ești recompensat pentru aceasta cu o dobândă fixă care este plătită anual.


Sunt garantate de către emitent (Ministerul Finanțelor în acest caz) și sunt considerate a fi printre cele mai sigure investiții, șansele ca o țară precum România să intre în faliment fiind destul de mici (aproape de 0).


Termenul de faliment în cazul unui stat se referă mai degrabă la cazul în care acesta nu mai poate achita datoriile externe și interne pe care le-a făcut, lucru care se întâmplă extrem de rar.


Dar de ce are avea nevoie statul român sau oricare alt stat să se împrumute? Ca să plătească cheltuielile pe care le are în prezent ( plata ajutoarelor sociale, pensiilor, salariile bugetarilor, dezvoltarea infrastructurii șamd.) și să achite datoriile care au ajuns la scadență.


La fel ca în cazul persoanelor fizice, statul se împrumută pentru că are cheltuieli mai mari decât încasările. Acesta se numește deficit bugetar, iar România a avut în anul 2022 un deficit bugetar de 5,7% din PIB (Produsul Intern Brut).


Titlurile de stat în România sunt de două feluri:


1. Netranzacționabile pe bursă emise prin programul Tezaur

2. Tranzacționabile pe Bursa de Valori București (BVB) emise prin programul Fidelis (voi scrie un articol separat despre acestea).


Chiar la momentul scrierii acestui articol este în desfășurare o emisiune de titluri de stat Tezaur. Acestea se pot achiziționa de la unitățile Trezoreriei Statului sau de la oficiile poștale ale Poștei Române. De asemenea, poți subscrie și online dacă ai cont pe SPV (Spațiul Privat Virtual). Mai multe detalii găsiți aici:

Acestea sunt destinate doar persoanelor fizice rezidente în România care au minim 18 ani împliniți la finalul perioadei de subscriere. Perioada de subscriere este perioada în care poți investi efectiv în titlurile de stat emise prin intermediul acestui program.


De exemplu, pentru emisiunea curentă, perioada de subscriere este 20/07/2023 - 18/08/2023. Titlurile de stat din actuala emisiune Tezaur sunt pe o perioadă de 1 an sau pe o perioadă de 3 ani.


Prima variantă o reprezintă titlurile de stat pe 1 an de zile care au o dobândă de 6,30%. De exemplu, dacă am cumpărat aceste titluri de stat în valoare de 100 RON în perioada 20/07/2023 - 18/08/2023, voi primi 106,30 RON ( 6,30 RON dobânda + 100 RON suma împrumutată) pe data de 22/08/2024.


La sfârșitul anului primești înapoi banii pe care i-ai împrumutat statului român plus dobânda aferentă, acesta fiind momentul în care aceste titluri de stat ajung la maturitate.


A doua variantă este de a împrumuta statul român pe o perioadă de 3 ani. În acest caz, dobânda este ceva mai mare: 7,20%. Dacă am cumpărat aceste titluri de stat în valoare de 100 RON pe 3 ani de zile în perioada 20/07/2023 - 18/08/2023, voi primi:


7,20 RON - dobânda anuală pe data de 22/08/2024

7,20 RON - dobânda anuală pe data de 22/08/2025

107,20 RON - 7,20 RON (dobânda anuală) + 100 RON (suma împrumutată) pe data de 22/08/2026


În cazul acesta, la finalul celor 3 ani de zile primești înapoi ultima dobândă și suma împrumutată, acesta fiind momentul în care aceste titluri ajung la maturitate.


Avantaje:


- Poți investi în titlurile de stat Tezaur cu minim 1 leu, valoarea nominală a acestora fiind 1 leu


- Oferă în general o dobândă fixă mai bună decât depozitele bancare


- Sunt garantate de către emitent (stat/guvern) dacă sunt păstrate până la maturitate.


- Câștigurile obținute din dobânziile acordate acestor instrumente financiare nu sunt impozabile, spre deosebire de depozitele bancare unde câștigurile sunt impozitate cu 10%.



Dezavantaje:


- Procesul de achiziționare al titlurilor de stat este puțin mai complicat decât in cazul depozitelor bancare și necesită ceva mai multă muncă.


- Randamentul este proporțional cu riscul asumat de către investitor, așadar în cazul titlurilor de stat în general dobânda nu depășește inflația (dar te protejează măcar parțial).


Sper ca acest articol să îți fie de folos. Dacă ești interesat de acest subiect sau de subiecte similare și vrei să fii notificat prin email de fiecare dată când postez un nou articol, te poți abona completând formularul din subsolul paginii cu adresa ta de email și apăsând butonul "Mă abonez".


Fiecare persoană să se cerceteze cu privire la felul în care câștigă, cheltuie, economisește sau investește banii și astfel să devină un mai bun administrator.


Informațiile prezentate în articolele de pe acest blog nu sunt și nu trebuie considerate sfaturi financiare. Așadar, analizează înainte de a lua orice decizie în legătură cu banii pe care îi ai în administrare.












 
 
 

Comments


Ești și tu un fiu risipitor, dar vrei să devii un bun administrator?
Vino în comunitatea "Biblia și Banii" abonându-te la newsletter

Felicitări! Acum ești și tu parte a comunității "Biblia și Banii" . Vei primi o notificare pe email de fiecare dată când adaug conținut nou pe site și nu numai. În plus, vei beneficia de resurse exclusiv dedicate abonaților. Mulțumesc pentru încrederea acordată!

  • Facebook Black Round
bottom of page