top of page

Testul ispravnicului



Acest articol intitulat "Testul ispravnicului" încheie seria "Ce înseamnă să fii un bun administrator?" (partea I și a II-a).


Vezi aici link-urile către cele două părți:






După ce am văzut ce înseamnă să fii un bun administrator, e timpul să facem un test. Așadar, te invit să scoți o foaie de hârtie. 👨‍🏫 Poate nu ți-am trezit cele mai frumoase amintiri cu expresia menționată în propoziția anterioară, dar viața este plină de teste. Și majoritatea sunt neanunțate.


Ești un bun administrator sau un fiu risipitor? Tu ce crezi? Înspre care parte înclină balanța? Înspre fiu risipitor sau înspre rob bun și credincios?


Testul de astăzi este compus din câteva întrebări la care te invit să răspunzi cu maximă sinceritate:


1. Știi de unde vin și încotro se duc banii tăi în fiecare lună/an și ai un plan de folosire a banilor tăi?


Dacă nu știi asta (adică dacă nu ți-ai făcut un buget încă), atunci ești mai degrabă un fiu risipitor.

Să luăm un caz ipotetic: Să presupunem că tu ești PROPRIETAR și dai o anumită sumă de bani în fiecare lună unui ADMINISTRATOR, iar la un moment dat îi ceri socoteală de felul în care a administrat resursele financiare.


PROPRIETARUL : "Ce faci cu bani pe care ți i-am dat?"

ADMINISTRATORUL : "Păi îi cheltui."

PROPRIETARUL : "Dar pe ce ii cheltui?"

ADMINISTRATORUL : "Pe ce cheltuie toata lumea...să trăiesc...plătesc chiria/rata, utilitățile, mănânc, plus alte lucruri." PROPRIETARUL : "Ok, câți bani dai pe mâncare în fiecare lună?" ADMINISTRATORUL : "Habar n-am."

PROPRIETARUL : "Dar utilitățile (apă, curent, gaz) cât te costă? Dar transportul?"

ADMINISTRATORUL : "Nu știu...bănuiesc că vara mă costă mai puțin și iarna mai mult..."

PROPRIETARUL : "Luna viitoare ce plănuiești să faci cu banii pe care îi vei primi?"

ADMINISTRATORUL : "Trăiesc și cheltui banii."

PROPRIETARUL : "Dar anul viitor?"

ADMINISTRATORUL : "Eee, anul viitor. Eu nu știu nici ce-mi aduce ziua de mâine. Ajunge zilei necazul ei...Om trăi și om vedea...Să m-ajute Dumnezeu să ajung până acolo, și m-oi descurca eu cumva."


Ce părere ai de un astfel de ADMINISTRATOR? Te-ai recunoscut în mesajul de mai sus? Câți bani ai încredința unui astfel de ADMINISTRATOR dacă tu ai fi PROPRIETARUL?

Biblia vorbește despre un Dumnezeu al orânduielii, al planificării. Un Dumnezeu care nu face nimic la întâmplare. Și Dumnezeu este același ieri, azi și în veci.


"Omul face multe planuri în inima lui, dar hotărârea Domnului, aceea se împlinește."

Proverbele 19:21


Asta înseamnă că omul nu trebuie să își facă nici un plan? Eu cred că mai degrabă asta înseamnă că trebuie să supunem toate planurile noastre lui Dumnezeu.


2. Îți ajung banii până la final de lună?


Dacă rămâi cu mai multă lună la finalul banilor, sunt șanse mari să nu fii un ispravnic bun cu excepția cazurilor speciale, cum ar fi cei care trăiesc în țări din Africa sau alte regiuni și sunt remunerați insuficient, sau alte situații particulare. Un bun administrator își chivernisește bine banii și rămâne pe plus la final de lună (adică reușește să economisească / să investească o anumită sumă).


3. Cheltuiești doar pentru tine și nevoile tale?

Dacă cheltuieşti doar pentru tine si nevoile tale, dă-mi voie să îți spun că nu ești un administrator bun. Aceasta este o gândire ego-centrică, iar Proprietarul (Dumnezeu) ne învață că trebuie să practicăm dărnicia (cu bucurie🙂).


"Dar dacă a dat Dumnezeu cuiva avere și bogății și i-a îngăduit să mănânce din ele, să-și ia partea lui din ele și să se bucure în mijlocul muncii lui: acesta este un dar de la Dumnezeu."

Eclesiastul 5:19


Așadar, doar o parte este a ta. Dar Dumnezeu dorește ca să Îl cinstim pe El cu cele dintâi roade din venitul nostru - aceasta este partea Lui.


"Cinstește pe Domnul cu averile tale și cu cele dintâi roade din tot venitul tău, căci atunci grânarele îți vor fi pline de belșug și teascurile tale vor geme de must."

Proverbele 3:9-10


Apoi, Dumnezeu ne cere să avem grijă de surorile și frații noștri în credință care trec prin nevoi materiale.


"Dacă un frate sau o soră sunt goi și lipsiți de hrana de toate zilele și unul dintre voi le zice: „Duceți-vă în pace, încălziți-vă și săturați-vă!” fără să le dea cele trebuincioase trupului, la ce i-ar folosi?"

Iacov 2:15,16


4. Ce procent din veniturile tale dăruiești la colecta duminicală sau pentru alte cauze lunar?


Dacă dai doar un mic procent din toate veniturile tale, sunt șanse mari să nu fii un administrator bun. Aici, fiecare trebuie să se certeze și să înțeleagă care este motivul pentru care dă puțin:


Ești la început pe calea credinței? Ai venituri mici? Vrei să păstrezi mare marte din veniturile tale pentru a-ți satisface toate dorințele tale egoiste? Ai un alt motiv?

Aș dori să-ți împărtășesc o experiență din viața mea. Eram student în București și aveam un job part-time în anul 2017. Aveam 2 surse de venit (părinții - cea mai importantă sursă de venit 😂 + jobul part-time). Chiria era destul de mică pentru că locuiam împreună cu câțiva prieteni creștini și împărțeam toate cheltuielile. Primeam clasicul "pachet de la mama" cu regularitate, în fiecare săptămână. Haine, aveam suficiente. Așadar, nevoile de bază erau acoperite. Cu toate acestea, risipeam foarte mult pe mâncarea de la fast-food (cine a stat la cămin sau împreună cu prietenii știe cât de mult ține mâncarea atunci când ai 3-5 colegi de cameră/apartament și un singur frigider).


Dar risipeam pentru că în loc să gătesc eu atunci când se termina pachetul de la mama, preferam să comand ceva de la un fast-food. Risipeam pe haine. Cu toate ca aveam suficiente haine, am descoperit mall-urile atunci când am ajuns în capitala României. Iarăși iroseam o grămadă de bani pe această categorie de cheltuieli. Când venea vorba de colectă, eu dădeam foarte puțin. În total, cred că dăruiam pentru biserica locală doar 1-2% din veniturile mele. Mereu mă scuzam zicând că sunt student, că n-am bani și spuneam că atunci când o să lucrez full-time, atunci voi dărui cu generozitate.

Bla, bla, bla. Astea erau povești de adormit copiii. Adevăratul motiv pentru care nu dăruiam cu generozitate și bucurie era faptul că aveam o mentalitate egocentrică. Totul se învârtea în jurul meu. Sau cel puțin așa credeam eu.


Dar Dumnezeu a lucrat în viața mea și m-a ajutat să dăruiesc din ce în ce mai mult. Așadar, sfatul meu e să începi să dăruiești acum, și dacă nu poți începe cu 10% (poți folosi acest procent ca un reper), începe cu 1-2%, dar încearcă să crești procentul în fiecare lună cu 0.5-1%. Așa a funcționat la mine.🧱cu 🧱 se construiește o catedrală.

5. Ce faci cu restul banilor(după ce ai dat zeciuiala/partea Domnului)?


Nu ești responsabil doar de zeciuială / partea Domnului - cât ai hotărât în inima ta, ci ești responsabil și pentru restul. Ce faci cu acești bani? Un administrator bun este credincios cu TOATĂ suma încredințată, nu doar cu un procent.

6. Dăruiești cu bucurie?


"...căci pe cine dă cu bucurie, îl iubește Dumnezeu". Dacă Dumnezeu este Proprietarul și tu administratorul, atunci ții cont de ceea ce El îți spune. Unii zic că dăruiesc cu bucurie un mic procent din veniturile lor.


La mine a fost paradoxal. Înainte, când dădeam foarte puțin, nu aveam nici cea mai mică urmă de bucurie și mă gândeam că ies în pierdere dacă dau mai mult.


Dar după ce Dumnezeu a lucrat în viața mea și mi-a schimbat perspectiva, am început să dăruiesc mai mult și să am bucurie. Iar acum bucuria a devenit din ce în ce mai mare atunci când dăruiesc mai mult.

Dacă și tu (așa cum am făcut și eu) te plângi că nu ai mulți bani ca să dăruiești, ia exemplul văduvei din Templu. Domnul Isus a zis că ea a dat mai mult decât toți bogații pentru că a dat tot ce mai avea ca să trăiască, iar ei au dat din prisosul lor. Văduva a dat TOT.

7. Știi caracterul Stăpânului?


Dacă nu știi caracterul lui Dumnezeu, nu poți fi un administrator bun. Nu poți gestiona averea cuiva, fără să cunoști caracterul persoanei respective și interesele ei. La fel este și cu Dumnezeu.

"Spune-mi ce crezi despre bani și eu îți voi spune ce crezi despre Dumnezeu, pentru că cele două sunt corelate. Inima unui om este mai aproape de portofelul său decât de orice altceva." - Billy Graham


Acesta a fost testul pentru azi. L-ai picat?😒 Ai luat 5-ul?🤔L-ai trecut cu brio?👏


Nu e nici o rușine dacă te recunoști ca fiind un fiu risipitor. De fapt, aici e punctul de unde începe restaurarea. Recunoaște că ai risipit ce ai primit de la Dumnezeu: libertatea religioasă, banii, timpul, sănătatea, etc.


Fiul risipitor a avut un moment când și-a venit în fire. Vorbind de domeniul financiar, în cazul meu acea situație a fost în perioada 2017-2018.


De atunci, am început să mă rog ca Dumnezeu să mă ajute să fiu un bun administrator și să mă interesez de aspectele practice legate de aceasta: buget, economii, datorii, plan financiar, investiții, etc.


Acum, prin harul și îndurarea Domnului, pot spune că am făcut ceva progres în această direcție, dar vreau și mă străduiesc să fiu un administrator și mai bun cu fiecare zi care trece. Dar tu vrei? :D


Dacă ești deja un administrator bun, dă-i slavă lui Dumnezeu pentru asta și mulțumește-i că te-a ajutat să devii unul, iar dacă îi poți ajuta și pe cei din jurul tău cu sfaturi practice în aceasta privință, nu ezita să o faci.


Cu toții am fost fii risipitori la un moment dat...Dar Dumnezeu dorește ca noi să gestionăm înțelept resursele financiare. Acestea au un impact major în toate aspectele vieților noastre și ar fi bine ca acum, la început de primăvară, să facem ordine în banii noștri.


Surse de inspirație:




2 Comments


Ovidiu Voicu
Ovidiu Voicu
Mar 17, 2024

Bravo. Lucrez in domeniul educatiei financiare si acest articol aduce claritate.

Like
CIPRIAN VATASESCU
CIPRIAN VATASESCU
Mar 17, 2024
Replying to

Super! Mă bucur mult că acest articol este folositor și aduce claritate. 😁

Like
Ești și tu un fiu risipitor, dar vrei să devii un bun administrator?
Vino în comunitatea "Biblia și Banii" abonându-te la newsletter

Felicitări! Acum ești și tu parte a comunității "Biblia și Banii" . Vei primi o notificare pe email de fiecare dată când adaug conținut nou pe site și nu numai. În plus, vei beneficia de resurse exclusiv dedicate abonaților. Mulțumesc pentru încrederea acordată!

  • Facebook Black Round
bottom of page